Lovutvalget nærmer seg ferdigstilling av ny husleielov
KI-generert bilde av et skrivebord med mange rapporter
Husleielovutvalget har gått gjennom en mengde rapporter og utredninger det siste året.

Lovutvalget nærmer seg ferdigstilling av ny husleielov

Husleielovutvalget er snart ferdig med å revidere husleieloven. Bare noen mindre oppgaver gjenstår, som korrektur og kildesjekk, før det endelige forslaget overleveres til kommunalminister Erling Sande fredag 18. oktober kl. 12.
Publisert:

Tekst: Lars Aasen
medlem i husleielovlovutvalget


Den første delinnstillingen fra utvalget ble overlevert regjeringen 31. januar i år. Her ble det foreslått endringer i oppsigelsesvern, minste lovlige leietid og en rett for leieboer til å forlenge leieavtalen. Forslaget har vært på høring, og Kommunaldepartementet arbeider nå med et utforme et forslaget som etter planen skal oversendes Stortinget for behandling våren 2025.

Delutredning 2 og NOU

Snart kommer den andre delutredningen fra lovutvalget. De to delene vil bli samlet i en NOU (Norges offentlige utredninger). Den andre delutredningen tar for seg andre spørsmål enn det som ble drøftet i den første. Selv om innholdet foreløpig er hemmelig, har utvalget diskutert viktige temaer som retten til privatliv, boligens standard, tilpasning av bolig, leieprisvern, bofellesskap og leieboermedvirkning.

På mange områder er utvalget enige om behovet for endringer, og det tas pedagogiske grep for å gjøre loven enklere å forstå. Men det er også flere områder med stor uenighet, og hvor utvalget vil levere både flertalls- og mindretallsinnstillinger, med særmerknader der medlemmene redegjør for sine synspunkter.

Utvalgets sammensetning

Politisk sett er det en stor fordel med enstemmige anbefalinger, men i dette utvalget er det altså betydelig uenighet. Fire av de 12 medlemmene ønsker sterkere rettigheter for leieboere, og mener at loven er for gunstig for utleiere. De mener dette svekker botryggheten for leieboere. Utleiere vil ikke få større utfordringer med å tilpasse seg en mer leieboervennlig lovgivning

På den andre siden er fire medlemmer bekymret for utleiernes interesser, og mener strengere reguleringer vil føre til færre utleieboliger og høyere priser. De siste fire av de 12 medlemmene er mer nøytrale, og støtter ulike endringer avhengig av tema.

Utvalget har hatt 12 heldagsmøter, i tillegg til flere kortere digitale møter, og har vært støttet av et sekretariat fra Kommunaldepartementet. Sekretariatet, med to jurister og to samfunnsvitere, har gjort en viktig innsats for å sikre framdrift.

Hva skjer videre?

Når rapporten er overlevert til statsråd Erling Sande, vil den bli sendt på høring med frist til begynnelsen av 2025. Kommunaldepartementet har også blitt bedt om å utrede spørsmål som utvalget ikke har rukket å gjennomgå.

Hvordan den videre prosessen blir, er mer usikkert. Departementet vil gå gjennom høringsuttalelsene og eventuelt lage et lovforslag som kan oversendes Stortinget i 2025/2026. Det er mulig at lovforslaget avviker fra utvalgets innstillinger, basert på høringssvar og departementets egne vurderinger.

Det er også en sjanse for at forslaget kan bli lagt på vent eller forkastet, spesielt om det oppfattes som kontroversielt eller det skjer et politisk skifte med en ny regjering.

En komplisert prosess

Forrige gang husleieloven ble revidert, startet arbeidet opp i 1990 under Syse-regjeringen (H+Sp+KrF). Daværende lovutvalget overleverte en NOU i 1993 da Gro Harlem Brundtland (Ap)var regjeringssjef, men det tok fem år med Arbeiderpartiregjeringer før Bondevik-regjeringen (KrF+Sp+V) fremmet lovforslaget for Stortinget. Dagens husleielov trådte i kraft først i 2000, ti år etter at arbeidet startet opp.

Veien frem til mål kan bli minst like krevende denne gangen, men Leieboerforeningen vil arbeide hardt for å få en ny og bedre lov på plass så raskt som mulig. Før eller senere skal vi få til endringer som gir leieboere bedre rettigheter og mer botrygghet.

Les mer: