Når vi snakker om bindingstid i husleieforhold, handler det først og fremst om en begrensning i å kunne si opp leieavtalen før en nærmere angitt tid har gått fra leieforholdets start. Utgangspunktet er at partene i et leieforhold står fritt til å avtale når og hvordan en avtale skal kunne sies opp, eller hvor lang oppsigelsestid partene skal ha. Her er det i prinsippet ingen begrensninger for hvilken ordning partene velger å avtale mellom seg.
Noen leieforhold kan sies opp når som helst, andre kan sies opp først etter en stund og enkelte kan aldri sies opp. Det er leieavtalen og hva som er avtalt om oppsigelse som er avgjørende. Er ingenting avtalt, gjelder lovens regler om oppsigelse. Da gjelder det ingen begrensning i når man kan si opp, og som hovedregel vil det være en oppsigelsestid på tre måneder – med noen særregler for visse typer leieforhold.
Leieavtaler med begrensning i når et leieforhold kan si opp leieavtalen
En annen form for bindingstid, er avtaler der en leieboer bare kan gi oppsigelse innenfor et angitt tidsrom hvert år. Dette er en begrensning i når en leieboer kan si opp avtalen. Dersom en oppsigelse ikke gis innen dette tidsrommet, vil leieboer være bundet til avtalen frem til det neste angitte tidsrommet. Et eksempel på dette er leiekontrakter der leieboer bare kan si opp leiekontrakten innen april måned hvert år for å kunne komme seg ut av kontrakten.
Bindingstid og tidsbestemte avtaler er ikke det samme
Mange forveksler tidsbestemte leieavtaler med bindingstid. Hvorvidt en avtale er tidsbestemt eller tidsubestemt sier først og fremst noe om hvor lenge leieforholdet varer, ikke når eller hvordan den kan sies opp.
En tidsbestemt leieavtale er en leieavtale med et avtalt opphørstidspunkt. Det at leiekontrakten er tidsbestemt, sier lite om oppsigelsesadgangen eller oppsigelsestiden. Utgangspunktet er at tidsbestemte leiekontrakter kan sies opp etter de samme reglene som andre leiekontrakter, slik at det også her kan avtales ulike typer bindingstider. Skal ikke kontrakten kunne sies opp i det hele tatt, må dette opplyses om skriftlig før avtaleinngåelsen.
Vi erfarer at det har blitt stadig mer vanlig med en avtalt ettårig bindingstid i tidsbestemte leieavtaler, enn avtaler om at leieavtalen ikke kan sies opp i leietiden i det hele tatt.
Kan man komme seg ut av en bindingstid?
Det er i utgangspunktet få muligheter for en leieboer å komme seg ut av et leieforhold med bindingstid. Derfor er det viktig å tenke seg godt gjennom hva man binder seg til hvis man skal leie en bolig med bindingstid.
Det mest praktiske er å prøve å bli enig med utleier om en måte å komme seg ut på. For eksempel kan løsningen være at utleier sier seg enig i at du kan avslutte leieforholdet tidligere, at du får lov til å flytte ut hvis du finner noen til å overta leieboligen eller at du først kan flytte ut hvis utleier finner noen andre. Omstendighetene rundt dette vil derfor bero på hva som avtales mellom dere.