Vil fjerne krav til standard på utleieboliger
Mudassar Kapur (H) vil fjerne en fordyrende krav til leieboliger. Det betyr at utleieboliger kan få reduserte krav til dagslys, vindusstørrelser, reduserte lydkrav, bodplass og takhøyde

Vil fjerne krav til standard på utleieboliger

Publisert:

Høyres boligtalsmann Mudassar Kapur varsler at Høyre vil jobbe for fjerne en rekke krav til utleieboliger.

– Studenter som trenger tak over hodet, klarer seg fint uten egen sportsbod og utsikt, sier Mudassar Kapur til Dine Penger.

Høyres boligpolitiske talsmann går inn for lette på kravene som i dag stilles for å leie boliger og som er en del regjeringens arbeid med nye plan- og bygningsloven som skal på høring til våren.

Med unntak av punktene som går på helse og sikkerhet, mener Mudassar at kravslisten er firkantet, byråkratisk og unødvendig.

Ifølge han rammes både boligeiere og leietakere, ved at utleieklare boenheter i blant annet kjelleretasjer må stå tomme.

– Flere av kravene handler om ren bekvemmelighet. Det er fint å ha stor takhøyde og mye dagslys, men hvis en student greier seg uten, hvorfor skal vi nekte utleie og heller la denne boenheten stå tom? spør stortingsrepresentanten.

Disse kravene vil Kapur til livs

Høyres boligtalsmann vil fjerne de tekniske bokravene som ikke omhandler helse og sikkerhet. Her er fem av dem:

 • DAGSLYS
  Arealet av vinduer skal være over 10 prosent av gulvarealet, for å gi nok dagslys i rommet.
 • UTSIKT
  Underkanten av vinduer skal ikke være høyere enn 0,9 meter over gulvet, for at «utsyn skal være tilfredsstillende.»
 • LYD
  Leiligheter skal skilles med lydisolerende egenskaper som «sikrer tilfredsstillende lydforhold med hensyn til luft- og trinnlyd».
 • SPORTSBOD
  Leiligheter skal ha utvendig sportsbod på minimum 5 kvadratmeter, i tillegg til tre kvadratmeter innvendig bod (skap kan erstatte inneboden i små ettroms-leiligheter).
 • TAKHØYDE
  Skal være minst 2,2 meter, og bør ikke være under 2,4 meter

– Alle leietakere er potensielt offer for disse reglene, ved at boligtilbudet blir mindre og prisene presses. Ved å fjerne alle unødvendige bestemmelser som ikke går på sikkerhet, kan flere leie ut deler av boligen sin, og vi letter på trykket i utleiemarkedet, sier han.

Les hele saken hos DinePenger