Veggdyr er et stort problem i leieboliger

Veggedyr på frammarsj i Norge

De vemmelige veggedyrene er på sterk fremmarsj. De kommer inn i boligen godt skjult i møbler og innbo, reisebagasje og klær. Blodsugende veggedyr er i økende grad resistente mot insektmidler og sprer seg raskt. Problemet er økende over hele verden.
Publisert:

Skadedyrstatistikken fra Folkehelseinstituttet viser en fortsatt økning i årlige bekjempelser av veggedyr. Fra 2007 til 2015 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent.

Veggedyrene blir som oftest med folk hjem etter opphold på infiserte overnattingssteder, enten det er campinghytter eller femstjerners hotell. Offentlig transport, som sovevogner på tog, er et annet sted blodsugerne kan kravle opp i bagasjen. I forkant av loppemarkedssesongen er det grunn til å være på vakt ved kjøp av gjenstander som kan inneholde ubehagelige overraskelser.

Vanligvis finner vi ikke veggedyr i klær, men etter eksplosiv økning i forekomst, mener en rekke amerikanere å ha fått med seg veggedyr fra brukthandler. Kjøper man klær på loppemarked er tipset å legge dem rett i en pose og putte posen i fryseren i to-tre dager, hvis man vil sikre seg. På samme måten kan et møbel settes på fryselager over noen dager, hvis man har tilgang på det.

Vanskelig å oppdage
Veggedyr er vanskelige å oppdage ettersom de er nesten usynlige som egg og gjennomsiktige knøtt når de er klekket. Et voksent veggedyr er rødbrunt og opptil en halv centimeter langt, men skjuler seg svært godt.

De beveger seg kun om natten, når de registrerer utånding av CO2 og kryper til mennesker for å suge blod. Det kan ta tid, kanskje uker, før menneskekroppen reagerer med kløende utslett på det antikoagulerende stoffet som kommer inn i bittstedet. Da kan det i mellomtiden ha blitt mange veggedyr i sprekker, folder, bak lister, under madrassen, bak og under gjenstander.

Resistente
Å drepe ørsmå kryp som er resistente mot flere insektmidler og som kan leve opptil ett år uten mat, er nesten umulig uten profesjonell hjelp. Norske skadedyrfirmaer har registret et jevnt økende antall tilfeller de siste årene.

Fra å ha vært nesten utryddet er veggedyr igjen i ferd med å bli et reelt problem i Norge.

Du finner mye nyttig om veggedyr her: