Skal hjelpe leieboere i Ljubljana
Bilde av Ljubljana, Slovenia
Husleiene i den slovenske hovedstaden Ljubljana er svært høye, leiekontraktene korte, standardarden er lav og utleierne bryter loven over en lav sko. Med finansiering fra Active Citizens Fund, har flere slovenske leieboergrupperinger gått sammen bedre forholdene. Leieboerforeningen skal bistå med sine erfaringer. (Bildet er lisensiert under CC BY-SA-NC)

Leieboerforeningen bistår leieboere i Slovenia

Leieboerforeningen skal bistå med å øke leieboerorganiseringen i Slovenias hovedstad Ljubljana. Vi er med på å arrangere verksteder og diskusjoner om ulike tema knyttet til rettspolitisk arbeid, politisk påvirkning og leieboerorganisering.
Publisert:

Husleiene i den slovenske hovedstaden Ljubljana er svært høye, kontraktene har en varighet på ned mot 11 måneder, boligene har lav standard, og utleiere utsetter leieboerne for gjentatte brudd på husleieloven. Leieboerlovgivningen er dessuten mangelfull, og mange leieboere har liten kunnskap om sine rettigheter – noe utleierne utnytter.

Gjennom finansiering fra Active Citizens Fund, har flere slovenske leieboergrupperinger – og fagmiljø gått sammen om å starte et prosjekt som skal øke leieboernes kunnskap om sine rettigheter, og drive fram en kampanje rettet mot offentlige myndigheter i Ljubljana.

Solidaritetsarbeid

Med jevne mellomrom deltar Leieboerforeningen i internasjonalt solidaritetsarbeid med leieboerbevegelser i andre land, slik Leieboerforeningens vedtekter også slår fast at vi kan gjøre. Da vi ble kontaktet i fjor høst med forespørsel om å delta i prosjektet, ble vi glade for å få muligheten til å samarbeide med leieboeraktivister som har et dårligere utgangspunkt enn vi selv har, og nå er arbeidet i gang.

Vår rolle er begrenset til å arrangere verksteder og diskusjoner om ulike tema, I tillegg til at vi bistår med rådgivning innenfor tema som rettspolitisk arbeid og leieboerorganisering. Det første verkstedet er allerede gjennomført digitalt, og temaet denne gangen var leieboerorganisering. Selv om vi gjerne ser med lange blikk på den svenske leieboerforeningen med sine 700 ansatte og 500.000 medlemmer, har vi også mye å være fornøyde med i Leieboerforeningen. Vi har et godt utviklet medlemstilbud til ulike leieboere, og det siste året har vi innført hele tre nye medlemstyper.

Medlemsdemokrati

Vi jobber målrettet for å øke leieboerorganiseringen i kommunale boliger i Oslo, og vi er nå også i gang med å styrke medlemsdemokratiet vårt. Til høsten skal vi markere den internasjonale leieboerdagen, og hele 80 medlemmer har nylig sagt at de gjerne vil delta i frivillig arbeid i Leieboerforeningen.

Under det første verkstedet ga vi en innføring i hvordan vi jobber med medlemstilbudet vårt, og vi la spesielt vekt på hvor viktig det er å tilby det medlemmer mest av alt trenger – rimelig juridisk rådgivning og bistand. Men vi ser også en tendens til at flere leieboere interesserer seg for leieboersaken her i Norge, og det er også en av grunnene til at vi har opprettet det nye Basis-medlemskapet vårt, som vi skal utvikle videre i tiden som kommer.

På det neste verkstedet skal vi snakke om hvordan vi jobber for å få politisk gjennomslag for leieboersaken. For selv om det å være leieboer i Norge i dag har mange utfordringer, så har vi faktisk fått noe gjennomslag for sakene vi er opptatt av. Senest forrige uke var vi på møte med Kommunaldepartementet, der vi la fram viktige saker vi er opptatt av, ikke minst arbeidet med ny husleielov, behovet for nytenkning i den kommunale leiesektoren og den varslede stortingsmeldingen om boligpolitikk.

Vi gleder oss til å se resultatene av arbeidet for å styrke leieboernes rettigheter i Slovenia, og vil etter hvert også skrive mer om samarbeidet her på våre nettsider.