Bra bad viktigs
Badet er det viktigste rommet, mener leieboere ifølge en ny undersøkelse.

Bra bad viktigs

Badet må holde god standard hvis folk skal la seg friste til å leie, viser en ny undersøkelse. Stue og soverom er det ikke like nøye med.
Publisert:

– 35 prosent av leietakerne mener at badet er det viktigste rommet når de vurderer standarden i en aktuell leilighet, sier Ilan Bolstad, utleiesjef i Leiebolig. 

Leiebolig forvalter rundt 1800 boliger i Oslo og Akershus, og har ved hjelp av analyseinstituttet YouGov utført en undersøkelse blant egne leietakere.

31 prosent har kjøkkenet på topp. De øvrige arealene betyr langt mindre.

– Bare 15 prosent synes oppholdsarealet er viktigst. Soveplassen betyr svært lite. Kun seks prosent ser først på den, sier Bolstad.

13 prosent svarte at de ikke har noen bestemt mening.

Sosiale faktorer 
Svarene stemmer godt med Leieboligs inntrykk fra samtaler med folk på visning.

– Prioriteringen er særlig tydelig hos yngre leietakere som jobber mye eller studerer. De tilbringer gjerne lite fritid i boligen, men er mest opptatt av det funksjonelle.


Undersøkelsen belyser også hvilke vurderinger som ligger til grunn for ønsker om beliggenhet. – 43 prosent mener det er viktigst å finne et område der de kan trives. 41 prosent oppgir at nærhet til skole, jobb, familie og venner er mest avgjørende. Sosiale faktorer har med andre ord stor betydning, sier Bolstad. Valgene som følger av dette kan allikevel være ulike. 

Store forskjeller 
– Alder og familiesituasjon er utslagsgivende. Unge leietakere og par uten barn etterspør ofte nærhet til det pulserende bylivet, mens mange barnefamilier helst vil litt lenger bort fra sentrum. Men de individuelle forskjellene er store. Leietakere lar seg ikke så lett gruppere i båser.

13 prosent mener nærhet til offentlig transport er viktigst ved valg av område. 
Lokale tilbud innen handel, service og fornøyelser er bare på topp hos to prosent. Enda færre synes parkeringsmulighetene har størst betydning.

– Det er stor bevissthet blant folk som er på boligjakt. For oss som utleiemegler er det viktig å ha et totaltilbud som gjenspeiler forskjellene, slik at flest mulig kan finne noe som passer, sier Ilan Bolstad i Leiebolig.