3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner
Fullskala kommersiell 3D printing av boliger kommer nærmere og nærmere.

3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner

Publisert:

Det kinesiske selskapet WinSun Decoration Design Engineering har bygget en enorm 3D-printer som kan skape opp mot ti hele hus per arbeidsdag. Husene er både billige og miljøvennlige. Drømmen er å bruke metoden til å bygge skyskrapere i fremtiden.

Husene består av prefabrikkerte paneler som monteres på stedet. Metoden er så effektiv at selskapet klarer å bygge hele ti slike hus på under 24 timer. Panelene skapes av selskapets gigantiske 3D-printer, som måler hele ti ganger seks meter.

Selve fyllstoffet printeren bruker er en blanding av industriavfall og glassfiber, noe som gjør husene miljøvennlige og ikke minst svært rimelige: hver enkelt hus koster i underkant av 30 000 kroner å skape. Selv om designet av boligene en etasje er enkelt, er de skapt for å koples til alle nødvendigheter som strøm, vann og kloakk.

Sikter mot skyskrapere
Selv om teknologien bak hurtighusene er imponerende nok allerede, er ambisjonene i det kinesiske selskapet langt større. I følge administrerende direktør Ma Yihe er drømmen å kunne bruke teknologien til å bygge fullverdige skyskrapere en gang i nær fremtid. Han mener miljøaspektet gjør 3D-printeren deres spesielt godt egnet til slike prosjekter:

– Industriavfall fra destruerte bygg er ødeleggende for miljøet, men med vår 3D-printing har vi muligheten til å resirkulere slikt avfall og bruke det til nybygg. Dette kommer til å skape et mye tryggere miljø for bygningsarbeidere, og ikke minst redusere kostnadene drastisk, hevder han ovenfor International Business Times.

Lover revolusjon
Europeiske selskaper har også startet eksperimenteringen med 3D-printing som byggteknologi. De nederlandske firmaene Dus Architects og Ultimaker leder an i utviklingen, og Europas første 3D-printede byggverk er på trappene i Amsterdam.

Hedwig Heinsman hos Dus Architects skamroser teknologien, og mener vi står ovenfor en skikkelig revolusjon innen boligbygging:

– 3D-printing medfører null utslipp, reduserte transportkostnader, og en teknologi der alt kan smeltes om og resirkuleres. Dette kan revolusjonere hvordan vi bygger byene våre.

Kilde: Boligmani.no