Når naboens støy blir for ille
Foto av person som holder for ørene.
Noe lyd må man tåle når man bor tett - men det finnes grenser! Høy musikkspilling, utagerende festing med rop og skrål, og spesielt bråk om natten, skal man ikke trenge å tåle (foto Elyas Pasban | Unsplash).

Hvordan håndtere støy fra naboer

Mange som leier bolig bor tett på naboene sine, det være seg naboer i en blokk, eller utleier i etasjen over. Å bo tett på andre mennesker fører med seg at man merker lys, lukt, og mest av alt lyd, fra naboene sine.

Noen tåler å høre mye lyd fra naboene, mens andre er mer ømfintlige. Skal man bo i samme bygg som noen andre er man nødt til å akseptere at det vil komme en del lyder, og man må også tåle en del, herunder at naboer spiller musikk med normalt volum, snakker i telefonen, stamper i gulvet, kjefter på TVn, driver oppussings- og vedlikeholdsarbeid på dagtid, eller til og med har en liten fest. Er man veldig sensitiv for lyd, bør man vurdere å kjøpe seg gode ørepropper. I dag får man kjøpt formstøpte ørepropper, som er ekstremt effektive.

Men det finnes grenser for hva man skal tåle. Høy musikkspilling, utagerende festing med rop og skrål, og spesielt bråk om natten, skal man ikke trenge å tåle.

Ta kontakt med naboen først

Hvis man opplever sjenerende støy fra naboen, er første skritt å ta kontakt med naboen det gjelder. De aller fleste situasjoner kan løses der og da, og man kan også bli enige om en omforent fremtidsplan om varsling hvis man har planlagt noe støyende aktivitet.

Hvis det ikke hjelper å snakke med naboen, kan man si fra til utleier. Utleier plikter å opprettholde vanlig ro og orden i eiendommen, og det betyr at utleier plikter å involvere seg hvis naboer er til sjenanse mot leieboeren.

Hvis utleier også leier ut til den bråkete naboen er det ofte enklere, fordi utleier da kan sanksjonere direkte mot den det gjelder. Er det derimot en nabo som selv eier boligen, eller leier av noen andre, og vedkommende heller ikke vil høre på utleier, må utleier gå om styret i sameiet eller borettslaget. Da kan ting ofte ta noe tid.

Når den bråkete naboen er utleier selv, kan det bli vanskelig. Men utleiers plikt til å opprettholde ro gjelder selvfølgelig også for utleier selv. Hvis utleier nekter å foreta seg noe for å få bukt med hyppig eller varig bråk, kan man som leieboer kreve et avslag i leien tilsvarende den verdireduksjonen nabostøyen utgjør.

Når man selv er den bråkete naboen

Hvis man oppdager at det er en selv som er til sjenanse for naboer på grunn av støy, bør en forsøke å begrense hvor bråkete man er. Hvis man liker å høre på høy musikk kan man vurdere å investere i et sett med gode hodetelefoner. Skal man ha en liten fest bør man gi nabovarsel i god tid før. Og får man klage fra naboen bør man vurdere å stoppe den støyende aktiviteten straks. Man vet aldri når det er ens egen tur til å klage på støy, og da kan det være praktisk at man selv har vært samarbeidsvillig tidligere.

Hvis man er en sjenerende og støyende nabo, risikerer man i siste instans at utleier sier opp leieavtalen. Er støyen til alvorlig sjenanse for naboene, og man ikke etterkommer skriftlig krav fra utleier om å slutte med bråket, kan utleier heve leieavtalen.