Av Brit Myhrvold
Det er egentlig utleier som skal bekoste slike utgifter, men muligheten for en bildeanalyse er et lavterskeltilbud hvis huseier er uvillig.
- Ved en slik analyse får man vite om det er behov for å ta flere prøver. Hvis analysen viser at det er problemer, kan man gå videre til huseier, sier seniorrådgiver Ingeborg Bjorvand Engh i Mycoteam AS.
Utleiere som ikke samarbeider
- Det er en utfordring at mange utleiere nekter å betale. Vi har hatt et samarbeid med Mycoteam om å ta muggprøver med en spesiell tape, men det kostet i overkant av hva medlemmene ville betale for, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.
- Med bildeanalyse er prisen presset ned, slik at den kan være overkommelig, selv om det altså er utleiers ansvar å betale, sier Aasen.
- Hvor utbredt er det med muggsopp i boliger?
- Muggsopp i boliger er svært vanlig. De fleste opplever det en eller flere ganger i livet, sier hun.
Muggsopp i boliger kan forårsake allergi og astma eller reaksjoner fra immunforsvaret for de som oppholder seg der. Og ifølge Folkehelseinstituttets norm for inneklima skal det ikke være muggsopp i boliger.
- Vi har ikke en egen statistikk for henvendelser om mugg, men høst, vinter og vår kommer det mange henvendelser om fuktrelaterte problemer til Leieboerforeningen. Jeg anslår at de utgjør en tredjedel av henvendelsene, sier Aasen.
- En del av sakene er alvorlige. Vi hører om barn som blir syke, men som blir friske når de er på ferie, for å bli syke igjen når de kommer hjem, sier Aasen.
Hvor blir det mugg?
- Hvor kan man oppleve angrep av muggsopp?
- Det kan like gjerne være i en dyr enebolig som andre steder. Gamle bygårder og sokkelleiligheter kan være utsatt.
Veksten av muggsopp skyldes gjerne lekkasje eller kondens og høy luftfuktighet. Muggsoppen trenger fukt, næring og temperaturer over frysepunktet, sier Ingeborg Bjorvand Engh.
- Henger det sammen med «kjellerlukt»?
- Hvis det ikke lukter godt, kan det være tegn på at det er for fuktig, men det er ikke alltid at muggsopp fører med seg lukt, sier hun.
- Hvor i boliger er det vanlig med muggsopp?
- Problemet kan ofte oppstå i soverom, hvor man liker å ha det kjølig. Fuktighet i romluften kondenserer mot kalde vegger og vinduer. På badet kan det komme muggvekst i tak, på vindusrammer og i dusjsonen. Hvis membranen ikke er tett, kan man få muggvekst inne i veggen, noe som kan være vanskelig å oppdage, sier Ingeborg Bjorvand Engh.
I gamle bygårder vil det ofte ikke være tillatt å montere vifte på badet. Kombinert med at vi dusjer oftere enn i gamle dager og ha høyere innetemperatur, kan det bli problemer. Montering av nye og tettere vinduer bidrar også.
Dette kan du gjøre
- Hva kan en beboer gjøre for å forebygge muggvekst?
- Det er viktig å sørge for ordentlig lufting, åpne gjerne vinduene i fem minutter og lukk så igjen, sier hun.
Ellers kan følgende være lurt:
- Ikke plasser skap og hyller mot yttervegg. Det blir lite luftsirkulasjon, og det kan oppstå kondens.
- Pass på at lufteventilene er åpne. Ofte er det luftespalter på vinduene. De bør ikke lukkes.
- Ikke plasser tørkestativet i et oppholdsrom.
- Hvis det er muggvekst på en murvegg, kan det vaskes bort. Mens det ikke er mulig å vaske vekk mugg på gips- eller sponplater.
Slik skal det gjøres
Tilbudet til Leieboerforeningens medlemmer om bildeanalyse fra Mycoteam skal gå gjennom Leieboerforeningen.
Medlemmet som mistenker muggsopp logger inn på Min side hvor det er en modul som heter Bildeanalyse av mugg. Her finner du opplysninger om hva du skal gjøre og et skjema som må fylles ut.
- Vi setter sammen materialet og sender det til Mycoteam, sier daglig leder i Leieboerforeningen Lars Aasen. Analysen vil komme relativt raskt - normalt i løpet 5-7 virkedager.
- Når man sitter med en rapport som sier at det er funnet mugg og at den må fjernes, har leietaker et bedre grunnlag når han/hun skal ta opp saken med utleier, sier han.
Muggfakta
(Kilde: Mycoteam) |
Les mer