Vask deg fri

Ved utflytting skal leiligheten vaskes ned slik at den er i samme stand som ved innflytting. Mange tar jobben selv og flere får et sjokk når vaskingen ikke godkjennes av utleieren som bra nok. Vi har samlet noen tips for deg som vil ta flyttevasken selv.

  • Vask deg fri
    Noen materialer tåler ikke vannsøl. Pass for eksempel på at parkettgulv ikke blir stående med vannsøl lenge.

Det er fullt mulig å vaske ned leiligheten selv og spare noen tusenlapper. Men du tar feil om du tror en utflyttingsvask er en kjapp og grei to-timers sak. Sett av minst en dag, skaff deg nødvendig utstyr og noen spesialvaskemidler.

Det er stor forskjell på hvor omfattende en utflyttingsvask er. Har leieboeren kjederøyket de siste 10 årene og knapt tatt i en vaskefille blir utvaskingen mer omfattende enn om det er en pendler som knapt har åpnet kjøleskapsdøren det siste året. Har leiligheten hvitevarer eller møbler som skal rengjørestar dette også tid.

Triksene
Det er noen triks som gjør jobben lettere. Begynn for eksempel ikke å vaske før leiligheten eller rommet er tømt for mest mulig møbler og andre ting. Dette sparer deg for mye unødig arbeid. Sørg for at rommet som vaskes er kraftig opplyst med minimum en arbeidslampe – helst flere - så du ser hva du holder på med.

Start med å støvsuge alle flater godt. Tak, vegger, lister og gulv. Deretter tar du en statisk støvbørste og koster over alle stedene du ikke kom til med støvsugeren. Vær nøye og husk også der du ikke ser, for eksempel oppå dørbladene, i vinduskarmer, speil i døren, stikkontakter, ovner, osv. Det er viktig å gjøre dette før du vasker – ellers drar du med deg skitten utover når det kommer vann på.

Når støvet er fjernet, er det tid for å vaske. Malte flater vaskes med lofrie mopper, gjerne av mikrofiber – og vaskekjemikalier. I en jernvareforetning finner du spesialvaskemidler til de ulike typene overflatener i boligen. Les bruksanvisningen nøye. Det er viktig å bruke vaskemidler som er miljøvennlige og nedbrytbare. Du kan også bruke vaskemidlene du får i kjøpt kolonialforretningen, men disse er sjelden så effektive som spesialkjemikaliene.

Nedenfra og opp
Stående flater må vaskes nedenfra og opp – ellers risikerer du at kjemikaliene renner nedover og lager striper som du ikke får bort. Mange vaskemidler kan man sprøyte på med en lavtrykkspumpe som koster fra 100 kroner og oppover. Du kan også bruke en enkel blomstersprøyte. Har du ikke mopper – så river du opp et frottéhåndkle i passende stykker og bruker disse som kluter. Husk å ta på caps, vernebriller og gummihansker når du jobber med kjemikalier.

Noen materialer tåler ikke vannsøl. Pass for eksempel på at parkettgulv ikke blir stående med vannsøl lenge.Ubehandlet trepanel skal vaskes med kaldt vann – gjerne tilsatt grønnsåpe. Vasker du med varmt vann åpner porene seg og skitt kan lett trekke seg inn i treverket.

Vær forsiktig med å vaske papirtapeter. Litt for mye vann og de løsner opp i skjøtene. En lett fuktig 

mikrofiberklut er ofte tilstrekkelig. Noen matte malinger vil få et skjoldet preg etter at de er vasket – 

dette er ofte tilfelle med tak. Er taket på et kjøkken eller har det vært røyket i rommet – må flatene vaskes ned før de kan males pene igjen.

Salmiakk og grønnsåpe skaper en ”ren lukt”. Sitron dufter godt på bad. Eddik bidrar til å redusere nikotinlukt.

De vanskelige rommene
Kjøkken og bad er de vanskelige rommene. Kjøkken må vaskes med et vaskemiddel som får bort fett. Det er best å sprøyte på kjemikaliene – vente noen minutter og deretter vaske med mikrofiberklut eller mopp. Oppå kjøkkenskap kan det samle seg et hardt fettbelegg. Er det lenge siden det ble vasket sistkan en skrape eller en spatel være nyttig verktøy først. Av og til må man benytte skuresvamp Men på glatte flater som keramiske topper, inne i kjøleskap, sinkbenk og glatte flater mv er det viktig å bruke en ripefri skureklut..

En lang fiskebørste, en tannbørst, et skrujern og en kjøkkenkniv er nyttige redskaper som gjør at du kommer til ordentlig i hjørner, kriker og kroker. Sprøyt på vaskemiddel med pumpen – vent litt – skrubb, skrap og tørk av med klut. – Ikke glem vannarmaturene, utslagsventilen, elektriske brytere, kontakter, inne i kjøleskap og stekeovn. Ta ut alle kjøkkenskuffer og skaphyller og vask alt sammen grundig. Trekk fram løse kjøleskap, komfyr og skap og vask baksiden av apparatene og deretter vegger og gulv hvor du kommer til før du setter tingene på plass igjen.

Surt på badet
På badet må man bruke et ”surt” vaskemiddel (lav pH). Dette fjerner kalk som matter og lager skjolder. Bruk småbørster for å komme godt inn i hjørner. Rens sluket for såperester. I toalettskålen vil en vanlig oppvaskbørste ofte være bedre enn de vanlige toalettbørstene. – Legg deg ned på kne og vask bak og under.

Stå på stige og vask oppå flater du ikke ser til vanlig. Ha gjerne litt sitron i såpevannet – da lukter det ekstra godt. Husk ripefri klut på glasserte fliser, servanter og glatte flater. På gulvfliser kan du i stedet bruke en skuresvamp. Skyld av vaskemiddel til slutt.

Vinduer kan vaskes med varmt vann tilsatt litt zalo. Vask vinduene rene, dra av vannet med en nal og tørk tilslutt rundt karmen med lofritt tørkepapir for å unngå renning av vann. Det fjerner de hvite skjoldene som vi ser i sollys.

Det er en stor jobb å vaske ned en bolig grundig. Er du ikke glad i å vaske, anbefales at du bruker et profesjonelt renholdsfirma. Da får du ingen problemer i ettertid – og heller ikke noe krav mot depositumet ditt. 


Relaterte artikler

Husleieøkning og konsumprisindeks Det er ikke anledning til å kreve husleien justert oftere enn én gang i året og økningen må ikke være større enn KPI. Det har ingen betydning at utlei...
Sjekk vilkårene før du kjøper husleiegaranti Stadig flere velger å kjøpe husleiegaranti istedenfor å inngå en depositumsavtale. Ordningen appellerer særlig til unge og andre som ikke har mulighet...