Om boligannonser og boligformidling

Det er mye å tenke på når du skal inngå en ny leieavtale. her er noen gode råd på veien.

Mange benytter seg av internett for å finne tilgjengelige boliger, både ved leie og ved salg av egen bolig. Her er noen tips for å unngå overraskelser ved kontraktskrivingen. Disse gjelder først og fremst for leieboliger.
Prisen skal oppgis til en sum per måned. Det er viktig å merke seg hva som er inkludert i leieprisen slik at man kan gjøre et overslag over hvor mange utgifter som kommer i tillegg. Det er i utgangspunktet utleier som bestemmer prisen, og er markedet presset vil denne kunne være høy. Det finnes et prisvern i husleieloven § 4-1 som sier at det ikke kan avtales leier som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet. Dette er nok en streng bestemmelse, og dersom leiligheten går for mer enn det som ble annonsert kun fordi det var mange som ønsket å bo i den, så er dette neppe urimelig.

Husleia omfatter ofte flere elementer. Utleier kan velge å bake inn så mange utgifter han vil i husleia, og de fleste av disse er det ikke adgang til å ta særskilt betalt for. Det viktigste er nok å sjekke om strøm er inkludert eller ikke, da dette er den største enkeltkostnaden man har i tillegg til husleie. Dersom strøm er inkludert vil dette si ubegrenset bruk i hele leieperioden. Utleier har ikke mulighet til å endre kontrakten fra å være inkludert strøm til å ikke være inkludert strøm, uten ditt samtykke.

Størrelsen
Antall kvadratmeter er av betydning for å avgjøre om boligen er egnet for deg. Dette vil også kunne gi deg en pekepinn på hvor stor strømregninga kommer til å bli. Dersom du er på visning er det greit å gjøre seg opp en mening om hvorvidt du syns oppgitt antall kvadratmeter høres riktig ut i forhold til det du ser. Det hender at det blir oppgitt gale opplysninger om størrelsen. Prisen fastsettes ofte i forhold til størrelsen på leiligheten, og man vil jo få det man betaler for!

Området rundt
Dersom man er på visning, noe som anbefales før man signerer en kontrakt, er det greit å legge merke til området rundt selve boligen. Er det en blokk er det lurt å se litt på tilstanden i oppganger, fasaden og fellesområder rundt. Dette kan gi deg et inntrykk av hvor mye vedlikehold som blir foretatt av utleier/sameiet/borettslaget.

Merk deg også kollektivtilbudet, dette sier noe om hvor lett det er å komme seg til og fra boligen. Dette påvirker også gjerne prisen, da lett tilgjengelige og sentrumsnære leiligheter ofte går for en høyere pris.

Sjekk også kartet før du drar på visning. Mange drar navnet på de fasjonable strøkene uforholdsmessig langt ut når de skal annonsere sin leilighet. Et eksempel er ”Ekeberg”, som i mange tilfeller også omfatter området rundt Ryenkrysset. Ved å gjøre dette får man leiligheten til å virke mer attraktiv ved å spille på beliggenheten. Dette blir ikke oppfylt dersom den faktisk ligger langt unna det området man skryter på seg.

Vedlikeholdsansvar
Det er avtalefrihet rundt hvem som skal ha ansvaret for vedlikeholdet, og dette kan deles mellom utleier og leietaker. Merk deg hvor mye ansvar som legges på deg. Dersom noe skulle skje med de tingene du har ansvaret for, er det du som må ta regninga. Er leiligheten i dårlig stand øker sannsynligheten for at vedlikeholdsansvaret blir aktuelt på ett eller flere punkter. Dette vil påvirke din daglige økonomi.

Hva er inkludert av møbler og utstyr?
Eier du møbler og elektrisk utstyr selv, er det upraktisk å leie møblert. Å leie møblert gjør at du blir ansvarlig for utleiers eiendeler, både møbler og eventuelt oppvaskmaskin, kjøleskap og så videre. Møblerte leiligheter leies stort sett også ut for en høyere pris enn de umøblerte. Vurder om du har behov for å leie møblert.

Rømningsveier
Avhengig av hva slags bolig du leier, kan det være viktig å sjekke at den oppfyller kravene til rømningsveier. Dette gjelder nok særlig for kjellerleiligheter og loft. Dersom disse har blitt bygd om etter at huset var ferdig, er det ikke selvsagt at rømningsveiene er i orden. Vinduer skal være lave og store nok til at man kan komme seg ut, og det skal være minst en annen rømningsvei enn trappa.

Helheten
Ingen andre skal fortelle deg hvorvidt en bolig er bra for deg eller ikke. Ingen vet bedre enn akkurat deg hva det er du er ute etter, og hva som er tilfredsstillende for deg. Likevel er det greit å ta med seg en bekjent på visning, for å få en second opinion. Dette gjelder kanskje særlig dersom du har forelsket deg i annonsen på nettet, da er det greit å ha noen som ser ting objektivt, og som kan påpeke ting man ofte overser hvis man virkelig har lyst på akkurat denne boligen. Men i siste omgang er det du selv som må avgjøre.