Leieboere uten rettigheter


  • Publisert: søndag 27 april, 2014 - 23:07
  • Skrevet av:
  • Stikkord: Nyheter, lbf-nytt  • Leieboere uten rettigheter
    – Etter husleieloven har en tidsbestemt kontrakt varighet på 3 år, men hvis utleier har en saklig grunn for at leieforholdet opphører er det ingen begrensning på varigheten av leieforholdet, sier Anne Mette Hårdnes Skåret. (Foto: Kirsten Randers-Pehrson)

På Tomasjord Amfi i Tromsæ har 90 leietakere, flere av dem med familier, leid leiligheter på seksmånederskontrakter med Bonord. Nå krever ny eier at de skal flytte ut, og Leieboerforeningens advokat bekrefter at beboerne i denne spesielle saken ikke har noen rettigheter.

I kontraktene står det svart på hvitt under leiekontraktens varighet, at årsaken til tidsbegrensningen er at konkursboet (utleier) sannsynligvis vil seksjonere og selge leilighetene, alternativt hele bygården.

Nå skal eiendommen selges, og beboerne som har leid på korte kontrakter, kan derfor ikke kreve å bli boende når de nye eierne overtar, sier leieboerforeningens Advokat Anne Mette Hårdnes skåret til avisa iTromsø: 

– Etter husleieloven har en tidsbestemt kontrakt varighet på 3 år, men hvis utleier har en saklig grunn for at leieforholdet opphører er det ingen begrensning på varigheten av leieforholdet, sier Anne Mette Hårdnes Skåret.

Det er Ragde eiendom som overtar Tomasjord Amfi. Selskapet vil ikke forlenge kontraktene til beboerne som har leid leiligheter gjennom Bonord i den nå avsluttede salgsprosessen. Dermed må altså 90 leietakere ut når kontraktene utløper i mellom mai og oktober.

Ingen vern
Mange av leietakerne trodde imidlertid at kontraktene ville bli overdratt til de nye eierne – og at de ville forlenge leieforholdet. Men når Ragde Eiendom har bestemt seg for å selge leilighetene, har de ikke noe vern utover leiekontraktens varighet på seks måneder.

– Så lenge det står i kontrakten hva som er årsaken til at den er tidsavgrenset - i dette tilfellet i seks måneder - vil den oppfylle lovens vilkår. På en tidsbestemt kontrakt har man ikke noen fornyelsesrett - så rent juridisk er det ikke noe man som leietaker kan gjøre for å forlenge den, sier Skåret.

Ikke kjøpsrett
Skulle noen ønske å kjøpe leiligheten de har leid gjennom Bonord, må de konkurrere i markedet på lik linje med andre potensielle kjøpere. For selv om man i henhold til eierseksjonsloven har kjøpsrett som leietaker, gjelder det ikke de som leier på korte kontrakter.

– Leietakere med en kontrakt på to år eller lengre har rett til å kjøpe til 80 prosent av prisen. Normalt er eier forpliktet til å sende et kjøpstilbud til leietakerne, men ikke på så korte kontrakter.

Les hele saken hos iTromsø her


Relaterte artikler

Prosjekt Trondheim avsluttes Leieboerforeningen har besluttet å stenge lokalavdelingen i Trondheim. Bakgrunnen er manglende finansiering og støtte fra Trondheim kommune. O...

122 000 vanskeligstilte på boligmarkedet SSB har justert ned antallet vanskeligstilte på boligmarkedet i Norge til 122 000 personer. Dette er personer som bor trangt eller har en økonomisk si...

Leieboerforeningen arrangerer Bjørnåsendagen Søndag 30. november arrangerer Leieboerforeningen Bjørnåsen-dagen i det nye utleieprosjektet til Selvaag på Søndre Nordstrand. Arrangementet er en del...

Utleiere må endre leiekontraktene 11 utleiefirmaers leiekontrakter er sjekket av Forbrukerombudet, fire av dem må nå rydde opp i leiekontrakten når det gjelder vedlikeholdsplikt. Vi...

Flere vil bli medlem i Leieboerforeningen Leieboerforeningen har så langt i år opplevd en kraftig vekst i nye medlemmer. Hittil i år har foreningen snart fått 1200 nye medlemmer. I fjor m...