Rekordmange utleieboliger og fallende leiepriser


  • Publisert: lørdag 04 januar, 2014 - 23:18
  • Skrevet av:
  • Stikkord: Økonomi, Nyheter  • Rekordmange utleieboliger og fallende leiepriser
    Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren er positiv til at leieprisene faller. Foto: Taran Gjoystdal

Siste leieprisoversikt fra Utleiemegleren for desember 2013 viser at det nå i snitt koster
8 460 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 2,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,6 prosent.  

For året 2013 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 1-roms leilighet i Oslo 8 239 kroner per måned. Dette er en oppgang på 2,06 prosent.  

I snitt kostet det 10 975 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i desember 2013, dette er en nedgang på 3,4 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,0 prosent. 

For året 2013 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 2-roms leilighet i Oslo 10 988 kroner per måned. Dette er en oppgang på 2,68 prosent.  

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 362 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 3,4 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 1,7 prosent. 

For året 2013 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 3-roms leilighet i Oslo 13 951 kroner per måned. Dette er en oppgang på 0,74 prosent.  

- Det har vært et spesielt år i utleiemarkedet preget av rekordmange leiligheter i markedet. Dette har ført til at det har vært mye å velge i for de gode leietakerne. Selv i sommermånedene uteble det «store trykket» i markedet, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.  

Samtidig er det alltid noen utleieboliger som er mer populære enn andre.

- Det er de små, sentrale leilighetene med god standard som er de desidert mest attraktive i markedet, og det er de som fortsetter å øke i pris, sier Skogheim.

Tenden med flere ledige utleieboliger og lavere husleie har vært det som har satt sterkest spor i det norske utleiemarkedet i 2013.

- Vi så dette allerede tidlig i sommer. Begrunnelsen er sammensatt og komplisert, men de mest åpenbare forklaringene er de store faktorene som påvirker tilbud og etterspørsel i dette markedet, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. 

- Disse faktorene er mindre arbeidsinnvandring, flere ferdigstilte nybygg og et stort antall som ikke får solgt sine boliger til ønsket pris og setter disse midlertid i utleie, fortsetter Farmakis.

Godt nytt
For bransjen er dette godt nytt. Det betyr ar leietagerne får flere utleieboliger å velge mellom og at leietagerne slipper å føle seg tvunget til å velge de dårligste utleieboligene.

- Dette betyr heving av standardene på utleieboligene og at leietagerne får mer makt, nå kan de si nei og gå videre. Det er bra, sier Farmakis. 
 
Utleieinvestorene har vært rolige i 2013, men i den siste tiden har de begynt å røre på seg.

 - Investorene har vært fraværende i markedet i år fordi prisene, spesielt på nye boliger, har vært høye. Vi ser tegn på at de nå er på vei tilbake da prisene er mer presset i salgsmarkedet, og man sliter med å selge leiligheter i nymarkedet, forklarer Skogheim.

I 2013 fortsatte også trenden der urovekkende mange vi kredittsjekker har betalingsanmerkninger, legger han til. 

Bor trangere i 2014
- 2014 tror vi blir ganske likt som 2013 med små endringer i utleieprisen. Det blir jevnt trykk i markedet, og bra et tilbud av utleieboliger, sier Skogheim. 

Leietagerne er også flinkere til å tenke mer kreativt for å kutte kostnader. Ulike former for bokollektiv er et godt eksempel på dette. 

- Leietagerne må venne seg til å bo «trangere», og vi vil nok se flere eksempler der for eksempel 2 par velger å leie en 3-roms i stedet for hver sin 2-roms. Dette er en trend som vil vokse seg sterkere for hvert år, sier Skogheim. 

Et ønske for det nye året er økt bevissthet blant leietagerne på hvilke rettigheter og plikter de har som leietagere.

- Vi ser alt for mange utleiere som surrer med regelverket og setter opp kontrakter fulle av feil som legger for mye plikter på leietagerne og tar fra dem viktig beskyttelse, spesielt i forhold til vern mot urettmessig oppsigelse. Problemet er at begge parter tror at dette er helt greit. Det er det ikke, sier Farmakis.

- Det beste hadde vært om leietagerne hadde satt foten ned og satt krav til utleierne – som de fulgte, sier Farmakis. 

Trondheim
I snitt kostet det 10 562 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i desember 2013, dette er en nedgang på 3,8 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 7,8 prosent. 

For året 2013 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 2-roms leilighet i Trondheim 10 510 kroner per måned. Dette er en oppgang på 9,41 prosent. 

Stavanger
I snitt kostet det 11 560 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i desember 2013, dette er en oppgang på 2,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 16,1 prosent. 

For året 2013 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 2-roms leilighet i Stavanger 12 064 kroner per måned. Dette er en nedgang på 0,88 prosent. 

Romerike
I snitt kostet det 9 472 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i desember 2013, dette er en oppgang på 1,0 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 16,5 prosent.

Bergen
I snitt kostet det 12 636 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen i desember 2013, dette er en nedgang på 1,3 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 0,8 prosent.


Relaterte artikler

Oslo har de høyeste leieprisene Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) per 4. kvartal 2016 viser at Oslo fortsetter å ha det høyeste leienivået i Norge. Stavanger har derimot falt og ligger under sentrale områder i Bergen og Trondheim.

Utleiere stiller for strenge krav til vedlikehold Flere utleiefirmaer skyver for mye av vedlikeholdsansvaret over på leietaker. Forbrukerombudet har kontrollert kontraktene til elleve utleiere, og ber...

3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner Det kinesiske selskapet WinSun Decoration Design Engineering har bygget en enorm 3D-printer som kan skape opp mot ti hele hus per arbeidsdag. Husene e...

Frykter brannfarlige naboer 40 prosent av de som bor i blokk bekymrer seg for at naboens adferd er brannfarlig. Det viser en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for No...

Leieprisene i Oslo faller! Boligbyggs leieprisoversikt viser at markedsleien i Oslo er på vei nedover. Nedgang i leiepriser overrasker og bekymrer utleiere, men de fleste tror d...