Nyboligsalget raser


  • Publisert: tirsdag 17 desember, 2013 - 16:50
  • Skrevet av:
  • Stikkord: Økonomi, NyheterBoligmarkedet fortsetter å vise svakhetstegn, og nå raser både nyboligsalget og igangsettelsen av nye boliger.

I november ble det solgt hele 39 prosent færre nye boliger enn samme måned ifjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening mandag. Samtidig ble det forrige måned igangsatt bygging av 43 prosent færre boliger sammenlignet med november 2012.

- Dette er svært negativt, og mer dramatisk enn vi hadde ventet, sa direktør Per Jæger, da han mandag la frem de svært dystre tallene.

- Vi må nok tilbake til 2008 for å se tilsvarende tall, sier han til DN.no.

- Ikke bra
De nye tallene viser at det hittil i år er solgt 9 prosent færre boliger enn samme periode ifjor, mens det er igangsatt bygging av 5 prosent færre boliger.

I Norge er det så langt i 2013 igangsatt bygging av 23.500 boliger, og ifølge Boligprodusentenes Forening vil antallet ende på rundt 26.000 nye boliger innen året er omme.

Til sammenligning ble det ifjor igangsatt bygging av rundt 29.500 nye boliger.

Peker på Oslo
I november falt salget av nye leiligheter med hele 54 prosent sammenlignet med november ifjor. I samme måned falt igangsettelsen av nye leiligheter med hele 61 prosent fra ifjor, viser tallene som ble lagt frem mandag.

- Det er som sådan leilighetsmarkedet som har de største utfordringene, sier Jæger og peker spesielt på hovedstadsområdet.

- Oslo er hovedproblemet, og dette må man gjøre noe med om det ikke skal få en prisforterkende effekt. Når underskuddet av boliger blir stort nok, vil presset på prisene bli desto høyere, sier han.

Les hele saken hos DN.no


Relaterte artikler

Oslo har de høyeste leieprisene Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) per 4. kvartal 2016 viser at Oslo fortsetter å ha det høyeste leienivået i Norge. Stavanger har derimot falt og ligger under sentrale områder i Bergen og Trondheim.

Utleiere stiller for strenge krav til vedlikehold Flere utleiefirmaer skyver for mye av vedlikeholdsansvaret over på leietaker. Forbrukerombudet har kontrollert kontraktene til elleve utleiere, og ber...

3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner Det kinesiske selskapet WinSun Decoration Design Engineering har bygget en enorm 3D-printer som kan skape opp mot ti hele hus per arbeidsdag. Husene e...

Frykter brannfarlige naboer 40 prosent av de som bor i blokk bekymrer seg for at naboens adferd er brannfarlig. Det viser en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for No...

Leieprisene i Oslo faller! Boligbyggs leieprisoversikt viser at markedsleien i Oslo er på vei nedover. Nedgang i leiepriser overrasker og bekymrer utleiere, men de fleste tror d...