Pessimistene får skylda

• Pessimistene får skylda

Statistisk sentralbyrå har nedjustert prognosene for boligprisutviklingen de kommende årene. Forskningsleder Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) trekker inn psykologiske faktorer.

Nå får pessimister får skylden for prisfall. Boligprisene kommer til å falle 2,2 prosent neste år, ifølge ferske tall fra SSB.

- Vi må trekke inn psykologiske faktorer for å forklare at boligprisene faller, uttalte forskningsleder Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Dagens Næringsliv.

Med et unntak av en liten oppgang i august, har prisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) vist en fallende kurve siden april i år. Nylig ble det som er de svakeste novembertallene siden finanskrisen lagt frem.

Ifølge SSBs prognoser skal boligprisene falle og nå en bunn en gang litt ut i 2014, før de igjen begynner å stige. Beregnet som årsgjennomsnitt, innebærer anslagene et boligprisfall på 2,2 prosent neste år.

1,5 prosentpoeng av fallet skyldes psykologi, ifølge byrået.

Stemningsbølge
Prognosene er basert på makromodellen Kvarts, som nå er oppdatert med nye forhold for å forklare utviklingen i boligmarkedet.I den nye modellen har husholdningenes forventninger stor betydning for utvikling i boligprisene på kort sikt. Forventningene, slik de måles i trendindikatoren til TNS Gallup/Finans Norge, har falt betydelig gjennom 2013, og SSB tror de vil fortsette å falle frem til sommeren neste år.

Det betyr at dersom ikke stemningsbølgen faller videre slik SSB ser for seg, men isteden blir liggende flatt på dagens nivå, blir fallet i boligprisene neste år i stedet 0,7 prosent.

Les hele saken i DN her