Finanskrisetilstander i leiemarkedet


 • Publisert: torsdag 21 november, 2013 - 12:33
 • Skrevet av:
 • Stikkord: ØkonomiRekordmange leieboliger i markedet senker prisveksten. Det er nå du bør leie, mener ekspertene.

Nå er det rekordmange leiligheter som er til leie i Oslo, ifølge ferske tall utarbeidet av Opinion Perduco for Oslo Boligbygg KF.

- Folk ønsker heller å leie ut boligene sin enn å selge. Det er finanskrisetilstander i utleiemarkedet dette kvartalet, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Oslo Boligbygg KF er et kommunalt foretak som eier og forvalter boliger for Oslo kommune. De gjennomfører leieprisundersøkelser hvert kvartal. Her er hovedresultatene for 3 kvartal 2013:

 • Leieprisene har ligget stabilt høyt i hele år, og forblir uendret fra 2. til 3. kvartal.
 • Leieprisene er 2,3% høyere enn på samme tid som i fjor
 • Rekordmange leiligheter er lagt ut på markedet i november. 1.650 leiligheter til leie i Oslo i november
 • Samlet tilbud av leiligheter passerte for første gang 7.000 enheter i 3. kvartal, etter ny rekord i antall leiligheter til leie i Oslo både i 1. og 2. kvartal
 • Husholdningenes disponible inntekt vil vokse med ca. 3 %. Anslagene er justert ned. Rentene på boliglån holder seg på ca. 4 % fremover.
 • Ni av ti oppnår samme leie som annonsert. Faktiske leiepriser endte 0,3 % lavere enn annonsert. Optimismen faller blant utleierne, og flere venter nedgang i prisene.
 • Dyrest er St. Hanshaugen og Frogner med en gjennomsnittspris på 13.925 kroner. Videre følger Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene med 13.265 kroner, Ullern, Nordre og Vestre Aker med 12.213 kroner, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna med 12.115 kroner og Østensjø, Nordstrand, Søndre Nordstrand med 11.606 kroner.

Det er rekordhøye 1.650 leiligheter til leie i Oslo i november, og det høye tilbud trekker prisen ned. Undersøkelsen til boligbygg.no baserer seg på tall fra Finn.no.

Last ned leieprisundersøkelsen fra Boligbygg her.

 

Svak tro på prisvekst
- Leieprisveksten er på vei ned. Momentene som trekker leieprisene opp er blitt svakere. Det er økt usikkerhet om videre utvikling i boligmarkedet. Vi holder likevel på at leieprisene vil vokse med 2-3 % kommende fire kvartal, skriver Opinion Perduco i undersøkelsen.

Her er momentene som kan trekke leieprisene opp, i følge Henrik Høidahl i Opinion Perduco:

 • I mai varslet SSB vekst i husholdningenes disponible realinntekt på vel 3 % fra 2012-13. Det er grunn til å vente noe svakere vekst i 2014.
 • Krav om 15 % egenkapitalandel ved kjøp av bolig kan presse flere over til leie.
 • Et flertall av utleierne forventer økte leiepriser, men andelen har falt markant siste kvartal.
 • Prisene på kjøp av leiligheter i Oslo har gått ned med 1,5 % i 3. kvartal, og er nå på nivå med oktober i fjor. Lavere priser gjør det relativt mer attraktivt å leie enn å eie.

 

Les hele saken i DN.no


Relaterte artikler

Oslo har de høyeste leieprisene Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) per 4. kvartal 2016 viser at Oslo fortsetter å ha det høyeste leienivået i Norge. Stavanger har derimot falt og ligger under sentrale områder i Bergen og Trondheim.

Lettere å få bolig for studentene 120.000 personer har nå fått svar på hvorvidt de er en av de 85.000 som har fått tilbud om studieplass til høsten. For mange av dem betyr det hektiske...

Rekordmange utleieboliger og fallende leiepriser Siste leieprisoversikt fra Utleiemegleren for desember 2013 viser at det nå i snitt koster 8 460 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. ...

Nyboligsalget raser Boligmarkedet fortsetter å vise svakhetstegn, og nå raser både nyboligsalget og igangsettelsen av nye boliger. I november ble det solgt hele 39 pro...

Skatteplikt ved utleie av egen bolig Hvis du leier ut hele eller en større del av boligen din, og utleieinntektene overstiger 20 000 kroner, blir alle utleieinntektene fra boligen i løpet...