Advarer mot å overkjøre Finanstilsynet

Det er ikke Finanstilsynets oppgave å hjelpe folk inn på boligmarkedet, og ikke klokt å be om å senke kravet til egenkapital på boliglån, sier statssekretær Morten Søberg i Finansdepartementet.

Bakgrunnen er at de fire borgerlige partiene som nå skal i regjeringsforhandlinger, har lovet velgerne å senke kravet til egenkapital på boliglån fra 15 til 10 prosent.

- Det er veldig få saker der Finansdepartementet aktivt har fattet beslutninger som går imot tilrådningene fra Finanstilsynet, sier Søberg til nettstedet E24.

Hvis så skjer, vil det være et sterkt signal som bryter med hovedregelen om å stole på Finanstilsynets faglige uavhengighet, ifølge Søberg.

Venstre, Krf, Frp og Høyre har brukt boligpolitiske argumenter for å skulle lempe på kravene til egenkapital. Partiene argumenterer blant annet med at kravet skaper et klasseskille mellom de som har slektninger som kan stille med garanti eller lån for å dekke opp egenkapitalen, og de som ikke har det. Et flertall av økonomene som NRK har vært i kontakt med slår fast at det for norsk økonomis stabilitet er en bra at kravet er på 15 prosent.

Ifølge ledelsen i Finansdepartementet er det også soleklart at det ikke hører hjemme hos Finanstilsynet å ta hensyn til fordelingseffekter av de tiltakene de setter i verk for å beskytte norsk økonomi mot ubalanser:

Les hele saken på E24 her