Advarer mot norsk boligboble


  • Publisert: fredag 06 september, 2013 - 15:58
  • Skrevet av:
  • Stikkord: ØkonomiDet internasjonale pengefondet (IMF) konkluderer i en fersk rapport med at norske boligpriser kan være overvurdert med rundt 40 prosent. I 2011 mente IMF at norske boligpriser var 15 til 20 prosent for høye.

IMF skriver i sin rapport at de frykter et voldsomt boligkrakk i Norge.Pengefondet bruker tre ulike målemetoder som legger til grunn avviket mot historiske nivåer for boligpris mot inntektsnivå, avviket mot historiske nivåer for boligpris mot leiekostnad og en egen sårbarhetsanalyse. Ved bruk av de samme metodene er det bare Canada som muligens har mer overprisete boliger enn Norge.

Må betales ned raskere
Hos våre nordiske naboer Danmark, Sverige og Finland vurderer pengefondet boligprisene til å være mellom 10 og 22 prosent for høye.

Løsningen for boligmarkedet i Norden ifølge IMF er raskere nedbetaling av lån, men også redusert rentefradrag nevnes som et mulig tiltak i rapporten, skriver di.se.

IMF trekker i rapporten frem Sverige som det landet i Norden der boliglånene nedbetales både sjeldnest og langsomst. 71 prosent av alle svenske boliglån med belåningsgrad på under 75 prosent betales det ikke avdrag på.

Svenskene har dermed også den klart høyeste nedbetalingstiden for boliglån med 43 år i snitt. I Norge er snittet 22 år, mot 18 i Finland.

- Vås
Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling mener nordmenn er blitt boligspekulanter og innrømmer at prisene er veldig høye. Men han er likevel ikke enig i konklusjonene til pengefondet.

– Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han.


Kilde: DN.no


Relaterte artikler

Oslo har de høyeste leieprisene Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) per 4. kvartal 2016 viser at Oslo fortsetter å ha det høyeste leienivået i Norge. Stavanger har derimot falt og ligger under sentrale områder i Bergen og Trondheim.

Lettere å få bolig for studentene 120.000 personer har nå fått svar på hvorvidt de er en av de 85.000 som har fått tilbud om studieplass til høsten. For mange av dem betyr det hektiske...

Rekordmange utleieboliger og fallende leiepriser Siste leieprisoversikt fra Utleiemegleren for desember 2013 viser at det nå i snitt koster 8 460 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. ...

Nyboligsalget raser Boligmarkedet fortsetter å vise svakhetstegn, og nå raser både nyboligsalget og igangsettelsen av nye boliger. I november ble det solgt hele 39 pro...

Skatteplikt ved utleie av egen bolig Hvis du leier ut hele eller en større del av boligen din, og utleieinntektene overstiger 20 000 kroner, blir alle utleieinntektene fra boligen i løpet...