Lag egen bolig-CV

• Publisert: fredag 06 september, 2013 - 15:53
  • Skrevet av:

Kampen om de mest sentrale og beste leieboligene blir stor, når flere tusen studenter søker et sted å bo før semesterstart. Da kan det være smart å vite hvordan akkurat du skal skille deg ut.

Utleiekonsulent Ilan Bolstad ved firmaet Leiebolig Utleie AS hjelper utleiere med å leie ut leiligheter. Han mener en bolig-CV, slik Linda og Daniel har laget, kan være avgjørende for om de får drømmeleiligheten eller ikke.

– Gir du fra deg en bolig-CV husker utleier deg bedre etter visningen. I en bolig-CV skriver du kort hvem du er, oppgir referanser, interesser og andre ting du mener er relevant for utleier å vite om deg, sier Bolstad.

Han legger til at når du skriver referanser, skal du ikke oppgi familiemedlemmer eller venner, men tidligere utleiere og arbeidsgivere.

– Jo mer utleier vet om deg jo tryggere vil det være å leie ut akkurat til deg. Vi sjekker referanser både fra arbeidstagere og tidligere utleiere. Vi tar en kredittsjekk og gjør oss opp en personlig mening under visningen, sier utleiekonsulenten Bolstad.

Lag en CV som ser bra ut
Lars Aasen daglig leder i Leieboerforeningen bekrefter at det er lurt å ha en bolig-CV med på visning.

– Mange utleiere etterspør nå en bolig-CV og derfor må man i dag ha den klar. Man bør også sørge for å lage en CV som ser bra ut, sier Aasen.

Lederen i Leieboerforeningen har et annet godt tips til alle som skal ut på leiemarkedet: Ikke får panikk under boligjakten, for da takker man gjerne ja til en leilighet som er for dyr eller som man egentlig ikke er fornøyd med.

– Ha heller is i magen og finn en midlertidig løsning, som en sofa du kan sove på en stund. Noen kan også få hjelp gjennom studentsamskipnader. Fra juli til september er det alltid veldig hektisk, ikke vær redd for å vente litt, det ordner seg alltid, sier Aasen.

– Om du er ny i byen vil du etter litt tid gjennom studier og annet få bygget ett nettverk som kan gjøre det lettere å finne en bolig. Det er lurt å bruke nettverk og kontakter så mye som mulig når man ser etter ett sted å bo, mener Aasen.

Vær kreativ
Han sier det er mange som leier ut privat og det gjelder å komme i kontakt med dem. Han mener at de fleste i dag bruker de samme markedskanalene som for eksempel Finn eller utleiefirmaer når de leter og at man godt kan forsøke å være litt kreativ i jakten.

– Et godt råd kan være å tenke litt utenom det vanlige og oppsøke mennesker med like interesser som deg selv, sier Aasen.

– Hopper du for eksempel i fallskjerm kan du skrive en utlysning om at du er en fallskjermhopper som ser etter bolig i ett forum eller i en Facebook-gruppe for fallskjermhoppere, foreslår han.

Les hele saken på NRK.no

Les mange andre smarte tips på våre nettsider her