Rens dusjhodet for å unngå legionella


  • Publisert: fredag 21 februar, 2014 - 10:35
  • Skrevet av:
  • Stikkord: tips&triksRens dusjen regelmessig og sikre deg mot legionella.

Legionellabakterien trives i stillestående vann, og vil kunne følge med vannstrømmen når du skrur på dusjen. Bakteriene smitter gjennom små vanndråper, aerosoler, man kan puste ned i lungene. Har du pustet inn aerosolene, kan du i verste fall få legionærsykdom, en alvorlig lungebetennelse. Derfor bør du rense dusjhodet fire ganger i året. 

- Det viktigste er at temperaturen på varmtvannsberederen er høy nok, minimum 70-80 grader. Vannet som kommer ut av kranene i huset bør være 60 grader etter ett minutts tapping, sier Vidar Lund, forsker ved Folkehelseinstitutt.

I tillegg anbefaler Folkehelseinstituttet å tappe varmt vann ut av dusjen en gang i blant etter dusjing. Overstyr blandebatteriet og kjør på med vann på 60 grader i rundt et minutt.

Vil du være enda sikrere på å være kvitt bakteriene, anbefales med jevne mellomrom å ta  av dusjhodet og slangen og spyle og rengjøre med såpevann. Deretter kan du legge dusjhodet og slangen ned i en bøtte med med vann og et par korker husholdningsklorin. Skyll og heng opp igjen. Det er for å ta knekken på det som eventuelt gror i slangen og røret, legionella eller andre bakterier, sier Lund.

Les hele saken hos Adressa.no her

 


Relaterte artikler

Slik unngår du oversvømmelse i ferien Rundt 10.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser. ...