Slik unngår du oversvømmelse i ferien


  • Publisert: tirsdag 25 juni, 2013 - 11:33
  • Skrevet av:
  • Stikkord: tips&triksRundt 10.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Sannsynligheten for å komme hjem til en vannskade etter ferien er atskillig større enn for at det har vært innbrudd i boligen. Foto: SINTEF Byggforsk

De fleste sikrer seg mot innbrudd mens de er borte, men glemmer å forhindre vann på avveie. Bare i juli forventes det rundt 10.000 vannskader i norske boliger i år. Heldigvis kan flesteparten av disse kan unngås med noen enkle tiltak. 

Gamle rør utsatt for brudd
Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for brudd. Det beste er å skifte ut disse rørene jo før jo heller, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.  

– De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen.  

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, opplyser Fiskum. 

Husk å rense sluket
Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp. 

– Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer Fiskum. 

På Vannskadekontorets nettsider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.

 

 


Relaterte artikler

Rens dusjhodet for å unngå legionella Rens dusjen regelmessig og sikre deg mot legionella. Legionellabakterien trives i stillestående vann, og vil kunne følge med vannstrømmen ...