Nye forskrift: Røykvarsler i hver etasje

Bor du i et hus med to eller flere etasjer, må du fra 1. januar 2016 ha en røykvarsler/detektor i hver etasje ifølge den nye brannvernforskriften.

  • Nye forskrift: Røykvarsler i hver etasje
    Med en seriekoblet alarm får du størst sikkerhet. (Foto: sikkerhetenselv.no)

den nye forskriften om brannforebygging står det: Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Anbefaler seriekobling
- Dette har jo egentlig ikke vært noe problem, for jeg vil tro at de fleste med hus på mer enn én etasje har tatt seg råd til å anskaffe seg det nødvendige antallet røykvarslere. Men nå er dette altså forskriftsfestet, sier Anders Blakseth, avdelingsleder for forebygging i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (DSB) til DinSide.no.

Kravet til at røykvarslerne skal kunne høres i alle rom der det oppholder seg mennesker er ikke nytt, men blir jo enda mer aktuelt med de nye bestemmelsene. Det er ikke sikkert det holder med røykvarsler i gangen utenfor soverommene. Uansett er det smart å ha røykvarslere på hvert av soverommene.

Både optiske og ioniske røykvarslere er lovlige, men Blakseth har et klart råd til de som nå måtte løpe ut for å skaffe seg en eller flere i tillegg til de som allerede er installert i huset.

- Mitt klare råd er seriekoblede, optiske røykvarslere. Nå får du trådløse typer til en rimelig penge. Mange, spesielt de som er koblet til vaktselskap, er også intelligente på en slik måte at de varsler om dårlige batterier og tilstand.

Blakseth anbefaler folk å skifte batteri én gang i året, og viser til røykvarslerdagen 1. desember hvert år. Han er også klar på at kravet til hørbarhet, noe som kan føre til at du må anskaffe røykvarslere i flere rom. Blakseth understreker at kravene også gjelder hytter og fritidsboliger

Kilde:
DinSide.no

Les mer: