Ingen vil leie ut til gravide Isabella (18)

Som kommende ung mor med NAV-garanti og jevnlig oppfølging av barnevernet, opplever Isabella (18) en voldsom motgang på leiemarkedet, skriver VG 26. desember. Leieboerforeningen erfarer at det utbredt at unge mødre diskrimineres på leiemarkedet.

• Ingen vil leie ut til gravide Isabella (18)
    Faksimile av VG.no 26.12.15

I februar skal Isabella føde. Halvannen måned senere fyller den nybakte moren 19 år. Innen den tid håper hun å ha funnet seg en leilighet. Hvis ikke frykter hun at sønnen i verste fall skal bli plassert hos barnevernet, mot hennes vilje.

For Isabella er ikke bare en ung gravid kvinne; hun er også under ettervern hos barnevernet selv. For tiden bor hun alene i en sliten hybel på drøye 25 kvadratmeter. Der kan det bli vanskelig å oppdra en liten gutt.

Leter overalt
– Som ung mor tenkte jeg det skulle være flere som ønsket å hjelpe meg, men så langt har jeg kun blitt møtt av kyniske utleiere. De få som i det hele tatt svarer, peker på at jeg er for ung og har NAV-garanti.

En NAV-garanti går ut på at NAV sørger for depositumet, uten å garantere for eventuelle skader på leiligheten.

– Det er overraskende mange ledige boliger på markedet sammenliknet med det det pleier å være, forteller juridisk konsulent Mina Østmo Rabo i Leieboerforeningen.

Rabo i Leieboerforeningen kaller det et utbredt fenomen at unge mødre som står på egne økonomiske bein, diskrimineres på leiemarkedet.

– Utleier sitter på det privilegiet at hun kan gjøre en skjønnsmessig vurdering, og fordommer mot unge mødre på egne økonomiske bein er en utbredt ting, sier Mina Østmo Rabo og legger til.

– Det vil ikke overraske oss om en ung jente som venter barn, blir utsatt for diskriminering.

Les hele saken på VG.no