LBF: Kritisk til forslaget om å endre normrenta

Leieboerforeningen er kritisk til regjeringens forslag til ny beregningsmåte for renta på Husbankens grunnlån. Dette kan i verste fall bety spikeren i kista for den nye satsing på å få frem en mer seriøs og profesjonell utleiesektor.

• LBF: Kritisk til forslaget om å endre normrenta
    Lars Aasen i Leieboerforeningen ba finanskomiteen om ikke å endre beregningsmåten for normrenta slik regjeringen foreslår i nasjonalbudsjettet.

Leieboerforeningen var på høring i finanskomiteen om regjeringens forslag til nasjonalbudsjett 16. oktober. I høringen gjennomgikk Leieboerforeningen de første positive resultatene av husbankfinansiering av nye utleieboligprosjekter. Disse prosjektene skjer i tett samarbeid med kommunen og innebærer at kommunen kan tilvise beboere til en bestemt andel av de nye utleieboligene. Utleieboligene føres opp uten subsidier, men med grunnlån som har en nedbetalingstid på 50 år og med en rente som beregnes utfra statens innlånsrente eller statskasseveksler.

Skal man lykkes med å få seriøse og profesjonelle utbyggere til å satse på utleieboliger må rammebetingelsene være gode og stabile. Den nye beregningsmåten som regjeringen foreslår baseres på de private bankenes utlånsrente som svinger mye mer. Dette kan føre til at interessen for satsing på nye utleieboliger blir borte.

Leieboerforeningen skal senere også i høring i kommunal- og forvaltningskomiteen hvor de skal ta opp de øvrige delene av regjeringens boligpolitikk slik det kommer til uttrykk i Kommunal- og moderniserningsdepartementet budsjettforslag.