Alle vil til byen


  • Publisert: fredag 02 oktober, 2015 - 12:41
  • Skrevet av: Red
  • Stikkord: Boligøkonomi  • Alle vil til byen
    Det er en sterk flyttetrend inn mot storbyene og Oslo spesielt (Foto: Bjørn Erik Pedersen, Wikimedia CC BY-SA 3.0).

Boligprisene i de skandinaviske hovedstedene stiger langt sterkere enn resten av landet.

– Vi ser den samme trenden i hele Skandinavia: Boligprisene i hovedstedene skyter i været mens distriktene sakker akterut boligprismessig.I København har vi sett denne trenden helt siden finanskrisen og i Stockholm enda litt før det.  I Norge har trenden først blitt tydelig i løpet av det siste året, sier konsernsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank. Og legger til: – Det er ikke lenger ett boligmarked i Norge, det er mange.

44.2 prosent vekst på seks år
Ifølge Eiendom Norge har boligprisene steget med 12,2 prosent i Oslo, mens veksten for landet under ett er 7.7 prosent. I København har prisene steget med hele 44,4 prosent siden 2009, mens veksten i resten av Danmark er 16 prosent. I motsetning til Norge og Sverige hadde Danmark et boligkrakk etter finanskrisen, så den solide vekstraten skjer fra et lavt nivå.

Må bygge mer
Mellingsæter sier det vanskelig å forklare hva den sterke veksten i boligprisene i hovedstedene. skyldes, men en viktig faktor er urbaniseringseffekten. 

– Folk vil til byene. Det ser vi i alle de tre skandinaviske hovedstedene. Det er en del av en global trend. Det må bygges flere boliger i byene til priser folk har råd til, sier Mellingsæter.

Boligprisene i Oslo stiger også fordi folk vil ha "hytte i byen", ifølge Danske Bank.

Tre trender drar opp
Distriktsinvestorer kjøper i Oslo:  Boliginvestorer i distriktene  investerer i leiligheter i Oslo heller enn i sin lokale by. De opplever objektene i Oslo som tryggere investeringsobjekter.

Hytte i byen:  En økende trend er at nordmenn med boligadresse i utlandet kjøper «hytte i Oslo», altså en leilighet som de bruker når de besøker Oslo og som gjerne står tom resten av året uten at den blir leid ut.

Kjøper til barna: godt voksne folk fra hele landet kjøper leilighet i hovedstaden. Mange av disse ha gjerne barn som bor i Oslo.

Er det de samme trendene  som bidrar til å dra opp prisene i resten av Skandinavia?

- Det ville overraske meg om Oslo skiller seg ut i denne sammenhengen, sier Mellingsæter.

Boligprisene i Oslo stiger også fordi folk vil ha "hytte i byen", ifølge Danske Bank. Foto: Thomas Haugersveen

Han vil ikke spekulere om det er en boble i boligmarkedet, men slår fast:

– Vi ser ikke om det var en boble, før den sprekker.

Kilde: DN.no

 

 


Relaterte artikler

Ny rapport bekrefter utflating i leiepriser Ny rapport bekrefter bildet som har tegnet seg over flere måneder. Det er en klar utflating av leieprisene i Oslo, og mye taler for at dette kommer ti...

Leieprisene faller videre Oktober-oversikten fra Utleiemegleren tegner bildet av et leiemarked under lavtrykk med fallende priser. I Oslo kostet det i snitt 8.515 kroner per må...