3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner

  • 3D-printer bygger eneboliger til 30 000 kroner
    Fullskala kommersiell 3D printing av boliger kommer nærmere og nærmere.

Det kinesiske selskapet WinSun Decoration Design Engineering har bygget en enorm 3D-printer som kan skape opp mot ti hele hus per arbeidsdag. Husene er både billige og miljøvennlige. Drømmen er å bruke metoden til å bygge skyskrapere i fremtiden.

Husene består av prefabrikkerte paneler som monteres på stedet. Metoden er så effektiv at selskapet klarer å bygge hele ti slike hus på under 24 timer. Panelene skapes av selskapets gigantiske 3D-printer, som måler hele ti ganger seks meter.

Selve fyllstoffet printeren bruker er en blanding av industriavfall og glassfiber, noe som gjør husene miljøvennlige og ikke minst svært rimelige: hver enkelt hus koster i underkant av 30 000 kroner å skape. Selv om designet av boligene en etasje er enkelt, er de skapt for å koples til alle nødvendigheter som strøm, vann og kloakk.

Sikter mot skyskrapere
Selv om teknologien bak hurtighusene er imponerende nok allerede, er ambisjonene i det kinesiske selskapet langt større. I følge administrerende direktør Ma Yihe er drømmen å kunne bruke teknologien til å bygge fullverdige skyskrapere en gang i nær fremtid. Han mener miljøaspektet gjør 3D-printeren deres spesielt godt egnet til slike prosjekter:

– Industriavfall fra destruerte bygg er ødeleggende for miljøet, men med vår 3D-printing har vi muligheten til å resirkulere slikt avfall og bruke det til nybygg. Dette kommer til å skape et mye tryggere miljø for bygningsarbeidere, og ikke minst redusere kostnadene drastisk, hevder han ovenfor International Business Times.

Lover revolusjon
Europeiske selskaper har også startet eksperimenteringen med 3D-printing som byggteknologi. De nederlandske firmaene Dus Architects og Ultimaker leder an i utviklingen, og Europas første 3D-printede byggverk er på trappene i Amsterdam.

Hedwig Heinsman hos Dus Architects skamroser teknologien, og mener vi står ovenfor en skikkelig revolusjon innen boligbygging:

– 3D-printing medfører null utslipp, reduserte transportkostnader, og en teknologi der alt kan smeltes om og resirkuleres. Dette kan revolusjonere hvordan vi bygger byene våre.

Kilde: Boligmani.no


Relaterte artikler

Utleiere stiller for strenge krav til vedlikehold Flere utleiefirmaer skyver for mye av vedlikeholdsansvaret over på leietaker. Forbrukerombudet har kontrollert kontraktene til elleve utleiere, og ber...

Frykter brannfarlige naboer 40 prosent av de som bor i blokk bekymrer seg for at naboens adferd er brannfarlig. Det viser en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for No...

Leieprisene i Oslo faller! Boligbyggs leieprisoversikt viser at markedsleien i Oslo er på vei nedover. Nedgang i leiepriser overrasker og bekymrer utleiere, men de fleste tror d...

Bra bad viktigst for leietakerne Badet må holde god standard hvis folk skal la seg friste til å leie, viser en ny undersøkelse. Stue og soverom er det ikke like nøye med.  &nd...

Boligkjøpere frykter uventede utgifter Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerrå...