Leieprisene faller videre


  • Publisert: onsdag 12 november, 2014 - 15:22
  • Skrevet av: Red
  • Stikkord: Boligøkonomi  • Leieprisene faller videre
    Nikolaos Farmakis hos Utleiemegeleren ser at leieprisene faller videre nedover - til glede for leieboerne og til bekymring for mange utleiere (Foto Jan Terje Hallgren Hansen).

Oktober-oversikten fra Utleiemegleren tegner bildet av et leiemarked under lavtrykk med fallende priser. I Oslo kostet det i snitt 8.515 kroner per måned å leie en 1-romsleilighet, 3,9 prosent mindre enn i september, men 5,8 prosent mer enn i oktober i fjor.

Snittleien for 2-roms falt 1,1 prosent fra september, til 11.425 kroner per måned. Dette er opp 5,0 prosent fra oktober 2013.

Bedriftene strammer inn
Snittleien for en 3-romsleilighet i Oslo var 14.612 kroner måneden, ned 0,7 prosent fra september, men 6,4 prosent opp fra oktober i fjor.

- Nå er det mye å velge mellom for leietakerne, og de kan gå på mange visninger. Det er også få leietagere på hver visning. For oss betyr dette at meglerne må jobbe med for å få leid ut boligene, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim, i en pressemelding.

Tidligere har det vært veldig attraktivt å få bedrifter som leietagere — spesielt med tanke på at de har betalt godt.

- Nå merker vi at firmaene strammer inn og leier færre boliger til sine ansatte, samtidig som de er mer følsomme på pris, sier Skogheim.

Mye billigere i Stavanger
Ellers i Norge falt gjennomsnittlig leie for 3-romsleiligheter i Stavanger hele 15,1 prosent fra september, til 12.359 kroner per måned. Fra samme måned i fjor falt snittprisen 16,2 prosent.

- Det er fortsatt relativt mange ledige boliger på Finn.no sammenlignet med tidligere år, og en er avhengig av å prise boliger rett for å få leid ut innen rimelig tid.

- Enkelte av oljeselskapene har også anmodet alle utleiere om reduksjon i leien for å tilpasse seg dagens leienivå, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

- Leieprisene for 2-roms og eneboliger har holdt seg stabile den siste måneden, mens 3-roms tenderer til en svak nedgang, forklarer Hauge.

I Trondheim kostet det i snitt 10.351 kroner å leie en 2-romsleilighet, 12,5 prosent ned fra september og 4,9 prosent lavere enn i oktober i fjor.

På Romerike falt leieprisen for 2-romsleiligheter 1,7 prosent fra september til oktober. Snittprisen er nå på 9.300 kroner, som for øvrig er opp 4,3 prosent fra oktober i fjor.

- Lavere oljetrykk
Utleieprisene i Bergen er også stabile. Daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove, varsler at antall boliger til leie nå er noe mer normalt igjen.

- Men det er fortsatt relativt mange boliger til leie. Dermed er det fortsatt slik at leietakerne i mange tilfeller har nok tid til å gå på flere visninger og tenke seg om før de bestemmer seg for hva de ønsker å leie, sier Hove. 

- Dette gjør også at mange utleiere nå må være forberedt på å redusere leieprisen i forhold til det de leide utleieboligene sine ut for et år eller to siden.

- Nedbemanninger i oljebransjen kan nok også være en årsak til at det er mindre trykk i leiemarkedet enn vi har vært vant til de siste årene, avslutter Hove.

Kilde: Dagbladet.no


Relaterte artikler

Advarer unge førstegangskjøpere Mange frykter at det siste rentekuttet vil gjøre boligmarked enda hetere og advarer unge boligkjøpere mot å ta opp for mye gjeld. De store bankene ...

Alle vil til byen Boligprisene i de skandinaviske hovedstedene stiger langt sterkere enn resten av landet. – Vi ser den samme trenden i hele Skandinavia: Bolig...

Ny rapport bekrefter utflating i leiepriser Ny rapport bekrefter bildet som har tegnet seg over flere måneder. Det er en klar utflating av leieprisene i Oslo, og mye taler for at dette kommer ti...