Færre unge eier egen bolig


  • Publisert: mandag 29 september, 2014 - 13:14
  • Skrevet av: Red
  • Stikkord: Boligøkonomi  • Færre unge eier egen bolig
    Stadig flere unge får hjelp av sine foreldre til å kjøpe bolig, men strenger eegenkapitalkrav har gjort flere unge bevisste på at det kreves en stor egeninnsats for å komme seg inn i boligmarkedet.

Andelen unge boligeiere har sunket siden i fjor. Det kommer frem i en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Nordea.

I undersøkelsen ble over tusen unge mellom 18 og 29 år blant annet spurt om de eier egen bolig. 29 prosent svarte ja i fjor. I årets undersøkelse har andelen sunket til 24 prosent

Blant de mellom 22 og 25 år er andelen boligeiere nå 20 prosent, mens den er nær 50 prosent for de mellom 26 og 29 år, ifølge Gallup-undersøkelsen. Nedgangen fra i fjor sees i begge aldersgrupper.

Samtidig som andelen unge boligeiere synker, viser tall fra Finans Norge at stadig flere av dem trenger hjelp hjemmefra for å komme inn på boligmarkedet.

Finanstilsynets innstramming av egenkapitalkravet fra 10 til 15 prosent ble innført allerede ved inngangen til 2012.

- Til tross for at stadig flere unge nå får hjelp av sine foreldre til å kjøpe egen bolig, tror jeg at Finanstilsynets innføring av egenkapitalkravet, og det enorme mediefokuset rundt det har gjort stadig flere unge bevisste på at det kreves en god porsjon egeninnsats for å kunne komme seg inn i boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Dine Penger.

Les hele saken hos DinePenger

 


Relaterte artikler

Flaks på boligmarkedet kan påvirke resten av livet ditt Tilfeldigheter styrer ofte om du får god eller dårlig råd. Viktigst er det antakelig å ha flaks på boligmarkedet.

Stor forskjell på depositumskontoer Det er ikke uvesentlig hvor utleieren din plasserer depositumspengene dine. Renta varierer mye fra bank til bank. Det samme gjør gebyret for depositumskontoen, men gebyret er det utleieren som skal betale.

Startlånet bidro til økte boligpriser Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har undersøkt effektene de boligsosiale virkemidlene har på boligpriser og boligmasse. I en fersk rapport har de funnet ut at startlånet – slik det fungerte før omleggingen i 2014 - bidro til økte boligpriser, men ikke flere boliger. NIBR mener det er viktig å målrette den boligsosiale politikken.

Smått, men bra Det japanske huset på 55 kvadratmeter er tegnet av arkitektene hos Mizuishi Architects Atelier.

Pusser opp for å få leid ut leiligheten Leiemarkedet har snudd på få år. - Kravet om standard er betydelig høyere enn tidligere hos studentene, sier Svein Utne.